Uczniowie z klasy 3b wybrali się na ciekawą wycieczkę do piekarni. Już od samego wejścia dzieci poczuły przyjemny zapach świeżo wypiekanego chleba. Podczas wizyty poznały tajniki pracy piekarza oraz zobaczyły, jak wygląda piekarnia „od środka”.
Pani Mariola – właścicielka piekarni - oprowadziła uczniów po wszystkich pomieszczeniach. Pokazała miejsce, w którym przygotowuje się ciasto, ogromne piece do wypieku oraz specjalne maszyny pomagające w wyrabianiu i formowaniu chleba. Opowiedziała również o całym procesie produkcji pieczywa – od wymieszania składników, przez wyrastanie ciasta, aż po ich wypiek.
Największą atrakcją było jednak to, że uczniowie mogli sami spróbować swoich sił w roli małych piekarzy. Każdy otrzymał po kilka kawałków ciasta i mógł uformować własne bułeczki. Powstały chałki, ptaszki, zajączki i precelki – wszystkie wyglądały przepięknie i po upieczeniu pachniały wspaniale.
Na zakończenie wizyty dzieci zabrały własnoręcznie przygotowane wypieki do domu. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że praca piekarza jest bardzo ciekawa, ale też wymaga dużo wysiłku i cierpliwości.
Wycieczka do piekarni była dla trzecioklasistów niezapomnianym doświadczeniem.